Güneş Kremleri İçindeki Fiziksel ve Kimyasal Filtreler Ne İşe Yarar?

06-04-2023 18:48
Güneş Kremleri İçindeki Fiziksel ve Kimyasal Filtreler Ne İşe Yarar?

 Bahar bitmek üzereyken yaz için tatil mekanları araştırılmaya hatta tatil kıyafetleri ve güneş koruyucular da hazırlanmaya başlanıyor. Ancak güneş koruyucu tercih etmeniz gerektiğinde kafanızdaki soru işaretlerinin giderilmesine ihtiyacınız olabilir.

Aklınızda “mineral güneş kremi” nedir diye bir soru varsa doğru yerdesiniz. J

Eğer ki çok hassas bir cildiniz varsa veya teniniz için doğallıktan yanaysanız mineral ürünler size hitap eder .Peki mineral filtre nedir ?  aslında güneş koruyucular dendiğinde akla gelen başlıca konulardan birisidir. Güneşten koruma sağlayan iki tür koruyucu filtre bulunur kimyasal ve mineral filtre olarak adlandırılan bu filtrelerden mineral filtre,güneşi yansıtma anlamına gelir.mineral filtre özelliğindeki güneş koruyucular, içeriğindeki etkin maddeler sayesinde güneşin zararlı ultraviyole A ve B ışınlarının cilde  temas etmeden yansıtılması içi koruyucu bir kat görevi görür .Ancak kalkan görevi gören bu  maddeler mineral yapıda oldukları için mineral adını alırlar. Kimyasal filtre ise cilt altına inebilen ve gelen ışınları soğurup ısı enerjisine dönüştürmek suretiyle etki gösteren bir filtredir.

Hangi tür güneş koruyucu seçmelisiniz? Kimyasal mı yoksa mineral filtreli güneş kremimi? Her ikiside güneş koruması sağlar ancak aktif içerikleri,UV ışınlarınıa karşı koruma biçimleri bakımından farklılık gösterir. Farkı öğrenmek için lütfen okumaya devam edin J

Mineral güneş kremi nedir?

Mineral güneş kremleri etken madde olarak çinko oksit , titanyum dioksit gibi bileşikleri bulundurur. Cilt üzerinde bir tabaka halinde durarak bölgeye çarpan zararlı UVA/UVB ışınlarını geri yansıtırlar. Cilt tarafından emilmezler.Bu nedenle koruyucu etkilerini uygulanır uygulanmaz göstermeye başlarlar.

Kimyasal güneş kremleri nedir?

Kimyasal güneş koruyuculara kısaca emici denilebilir. Çünkü hücreleri tarafından emirler. Aktif bileşenleri,UV ışınlarını emen organik (korbon bazlı) bileşiklerdir.Kimyasal bir reaksiyon yoluyla,bu bileşikler UV ışınlarını ısıya dönüştürür ve ardından bu ısıyı deriden serbest bırakır.

Bu iki filtrenin avantajları ve dezavantajları nedir?

Kimyasal güneş kremlerinin avantajları:

·        UVA ve UVB ışınlarına karşı geniş spektrum koruma sağlar.

·        Beyaz bir kalıntı bırakmadan cilde uygulanması ve emilmesi kolaydır

Kimyasal güneş kreminin dezavantajları:

Kimyasal filtrenin koruyucu mekanizması doğrudan UV ışığı altında zayıflar. Güneş koruyucu sürekli olarak yeniden uygulanmadıkça, kimyasal bariyerdeki boşluklar UV ışığının geçmesine izin verecektir. Güneş koruyucu içindeki kimyasalların konsantrasyonunun arttırılması (diğer bir deyişle daha yüksek SPF değeri) bunun için bir çözüm gibi gözükse de, konsantrasyonun (SPF) artırılması, özellikle hassas cilt tipleri için cilt tahrişi riskini de önemli ölçüde artırır.

Seçenekleriniz; düşük SPF’li bir kimyasal filtre kullanmak ve çok sık uygulama yapıp daha az kimyasalın kana karışmasını sağlayarak koruyuculuğu sürekli kılmak (itiraf edelim bu oldukça zor) veya ciltte tahriş ve kızarıklığa neden olan daha yüksek bir konsantrasyon (SPF) kullanmak olacak.

Mineral güneş kremlerinin avantajları :

·        Hassas ve akneye meyilli ciltler için doğru seçim

Rosacea ve kızarıklık gibi ısıyla etkileşen cilde sahip olanlar için mineral güneş kremleri,ısıyı ciltten uzaklaştırdıkları için idealdir.Gözenekleri tıkama ve cildi tahriş etme olasılıkları daha düşüktür, bu da onları akne eğilimli veya hassas ciltler için ideal hale getirir.Çinko oksit cildi nemlendirmek için cilt bakımı sağlarken hafif ve şeffaf bir formül olarak üretilebilir.

·       Çevre dostu

Mineral filtreli güneş koruyucular, resifler için toksik olmayan alternatifleri(çinko oksit gibi) kullanılır.Gerçekten resif güvenliği için mineral güneş kremi ”nano olmayan” parçacıkların boyutunun 100 nanometreden büyük olması gerektiğini anlamına gelir.Bir nano parçacık kan dolaşımımıza girerken ,nano olmayan bir parçacık boyutundan dolayı giremez .Bu nedenle mineral güneş kremlerinin çevre için güvenli kabul edilmesi iççin nano olmaması gerekir.

Mineral filtreli güneş kreminin genel faydaları

·        Güneşten gelen zararlı ışınları nüfuz etmeden yansıtır ve dağıtır.

·        Cildi tahriş etmez ve hassas cilt tipleri için güvenli olduğu bilinmektedir.

·        Deriden ısıyı saptırarak rocasea ve kızarıklığı sınırlar.

·        Uygulama üzerine hemen çalışır.

·        Cildi çevresel saldırılardan ( yani kirlilikten ) korur.

·        Fotostabildirler.

Mineral filtreli güneş kreminin dezavantajlar

Ciltte beyaz bir kalıntı bırakabilir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.